Albisteak

GURE LURRA 3

20-12-2019 Euskaber

Kontsumitzaileen %62k kalitate gorenekoak eta osasungarriak diren elikadura produktuen aldeko autua egiten dute. Nabarmentzekoa da pertsonen ongizatean eta kontzientzian elikaduraren orekak hartu duen garrantzia.

Baina kontzientzia berdinarekin neurtzen al dugu elikagai horien atzetik dagoen baserritarren lana eta bizimodua? Zenbateraino ezagutzen dugu?

Hiri eta landa eremuen ongizate ikuspegiak partekatu eta eztabaidatu ziren GURE LURRA Sembrando Futuro Kongresuko 3.edizioan, baserritarren eta hiritarren arteko topagunea. Euskaber ere bertan izan zen eta gure ikuspuntua isladatu zuten gure izenean joan ziren bi parte hartzaileek:

* Herri txiki ,altxor handi, Jesus Callejaren eskutik.

* Lehen sektoreak XXI. mendeko nutrizio-giltzarri gisa zer eskaini dezake, Aitor Sánchezen eskutik.

* Moda berrien arurean, baserria elikadura osasungarri baterako iturri.

* "Zer Jan Hura IZan" dokumentalaren esperientzia, Igor Arabaolaza.

* Baserritarren ekoizpenaren eta enpresen arteko harremana, Esteban Atxa Euskaberreko gerentearen interbentzioarekin.

* Landa-bizimodua ulertzea eta zaintzea beharrezkoa da landa-turismoa egongo bada, Nel Cañedo.

* Ekoizpen mota anitzak eta elikagai burujabetzaren arteko oreka, Vanesa Barriuso Euskaberreko baserritarra.

* Baso kudeaketaren etorkizuna euksal Herrian, Silvestre García de Jalón

* Hausnarkari eta krima aldaketa. Aingeru edo deabru?, Agustín del Prado.